Nie każdy piękny, wydajny i przyjazny naturze (bez chemikalii) ogród musi mieścić się na wielkim terenie. Rodzina Dervaes uprawia swój wyjątkowo wydajny ogród na 400m2 w Pasadena, udowadniając przy tym,  że do zdrowej diety i bujnego ogrodu nie trzeba ani dużego placu, ani wsi.

Rodzina Dervaes czerpie z swojego ogrodu 90% swojej wegetariańskiej diety, dzięki czemu dzienny koszt jedzenia od osoby wynosi $2.00. Dodatkowo, nadwyżki zbiorów są kupowane przez pobliskie restauracje, którym zależy na organicznej i lokalnej żywności. Rodzina Dervaes corocznie ze swojego ogródeczka zbierają ponad 2700kg jedzenia.

Choć rodzina Dervaes nie szasta terminem “permakultura”, ich filozofia, etyka i metody są w zgodzie z tymi głoszonymi i stosowanymi przez permakulturystów. Jules Dervaes (1947 – 2016), pomysłodawca Urban Homestead Project, opracował 10 założeń według których funkcjonuje ich mikro-gospodarstwo i według których warto zorganizować inne miejskie farmy:

  1. Uprawa żywności
  2. Alternatywne źródła energii
  3. Alternatywne paliwa i środki transportacji
  4. Holistyczna hodowla zwierząt (np. do pracy w gospodarstwie)
  5. Przemyślana obróbka odpadami
  6. Odzyskiwanie wody
  7. Życie w prostocie
  8. Zrób to sam
  9. Gospodarka domowa (np. barter z sąsiadami, budżetowanie)
  10. Oddawanie (dzielenie się z innymi)

Zapraszam do galerii:


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *