Sepp Holzer, “rolniczy buntownik” pisze:

Chciałbym przekonać ludzi, by ponownie zauważyli korzyści płynące z życia zgodnego z naturą i starali się ją zrozumieć, a nie z nią walczyć.

Sepp Holzer był mistrzem permakultury zanim ją jeszcze nazwano. Wwieku 19 lat przejął po rodzicach gospodarstwo w Lungau, w rejonie górzystego Salzburgu (Austria). Dziś uprawia 45 hektarów obfitości.

Sepp Holzer superbohater – spis treści:

1. wstęp – permakultura i Sepp Holzer

2. młody Sepp Holzer – trudne początki

3. cel osiągnięty

4. skąd ten pomysł?

5. podsumowanie – jaki Sepp Holzer ma związek z naszym zakątkiem świata?

Wstęp – permakultura i Sepp Holzer

Permakultura to alternatywny system projektowania ogrodów i gospodarstw. Permakultura dąży do obserwacji i wdrażania wzorców istniejących w naturze. Lasu i innych ekosystemów nikt nie podlewa. Nikt ich też nie plewi. Pomimo tego, naturalne ekosystemy obfitują z roku na rok, są wydajne, wymagają zerowego wkładu pracy oraz są niesamowicie odporne na wszelkie trudne warunki pogodowe i plagi szkodników.

Od drugiej połowy XXw. rośnie zainteresowanie alternatywnymi systemami rolnictwa i ogrodnictwa. Zdajemy sobie sprawę ze zniszczenia, jakiego się dopuściliśmy oraz potencjalnych konsekwencji masowych (i niewydajnych) upraw bazujących na monokulturach (uprawach jednego gatunku) oraz nawozach sztucznych i toksynach. Permakultura oferuje alternatywę dla konwencjonalnych metodach uprawy, zapewniając przy tym obfite, smaczne i zdrowe zbiory za dużo mniejsze nakłady pracy.

Bywali i tacy, którzy dostrzegli problemy tradycyjnego rolnictwa dawno temu, kiedy to jeszcze nie było modne. Choć postrzegano ich jako szaleńców i odmieńców, poświęcili swój czas i energię na opracowanie systemów zgodnych z naturą zanim powstało pojęcie “permakultura”. Jednym z tych wizjonerów był Sepp Holzer, austriacki rolnik, który dzięki swym wysiłkom dziś dysponuje obszernym, wydajnym gospodarstwem, które służy jako sztandarowy przykład zalet systemów permakultury.

Joe Polaischer, austriacko-nowozelandzki rolnik permakultury o początkach i pionierach permakultury pisze:

Ruch permakultury, rosnący w siłę na całym świecie, ze swą zrównoważoną  gospodarką cyklów w konstruktywny sposób przyczynia się do zwalczania  wszystkich tych problemów [utrata zasobów naturalnych, rosnąca ilość ludzi, poleganie na zasobach nieodnawialnych, itp.]. Pokazuje drogę do zrównoważonego i przyszłościowego społeczeństwa. Ludzie, tacy jak Masanobu Fukuoka, Bill Mollison, David Holmgren i Sepp Holzer, którzy rozwijają i propagują ideę permakultury, pokazują nam alternatywę dla życia wbrew naturze – życie w zgodzie z nią.

Przypatrywanie się temu, jak z obserwowania przyrody rodzą się zrozumienie i wiedza, jest bardzo fascynujące. Dlatego cechami wspólnymi permakulturystów są ciekawość, chęć eksperymentowania i zdrowy sceptycyzm. Sepp Holzer to świetny przykład fachowca, który wiedzę wprowadza w życie. Sukces jego działalności zawsze jest przekonujący. Zawsze trzyma się ustalonych przez siebie reguł.

(Holzer 8)

Przeczytaj: “Permakultura – Lasu Nikt Nie Podlewa Ani Nie Plewi, A Obfituje; Zaprojektuj Dużo Obfitsze Zbiory Za Dużo Mniejszy Nakład Pracy

Młody Sepp Holzer – Trudne Początki

Sepp Holzer od samego początku prowadził przez siebie nazwaną “kulturę specjalną” (13). Założył “stawy, tarasy i ogrody roślinne, alternatywną szkółkę drzewek”, zajął się hodowlą ryb, “dzikiego bydła” i grzybów (13). Zgodnie z rozsądnymi założeniami permakulturowymi (których nie znał), Sepp pilnował żeby nie wyspecjalizować się w jednej dziedzinie, a raczej rozkładać swoje źródła dochodu i wyżywienia, żeby zawsze móc czerpać zbiór z tego, czemu akurat udało się w tym roku wyrosnąć.

“Niepoważny”, “nie zajdzie daleko”, “będzie musiał sprzedać gospodarstwo” – taki głosy słyszał młody Sepp na początku swojej przygody z alternatywnym rolnictwem (13). Podobno do dziś czasem słyszy takie opinie. Nawet władze pomyślały, że takiego rolnika trzeba się przyczepić i przysporzyły Seppa o wiele bezsennych nocy. “Poradzenie sobie z tymi trudnościami kosztowało mnie mnóstwo energii … czasami było tak ciężko, że nie wiedziałem, jak to przetrwam” – żali się Sepp (13). Dalej pisze: “z uporem maniaka dążyłem do celu” (13).

Przeczytaj: “Geoff Lawton i Zaytuna Farm – Bierz Przykład i Inspirację z Jednego z Najsłynniejszych i Obfitujących Ogrodów Permakultury na Świecie

Cel Osiągnięty

Jaki był tego wynik? Pewny swojej wizji i pełen zapału do pracy, w ciągu kilku lat, Sepp powiększył swoje gospodarstwo – Krameterhof – o sto procent. Twierdzi,  że wielu krytyków odpadło z gry, przymuszeni do sprzedania własnych gospodarstw lub do poszukania innego źródła dochodu. W chwili pisania książki (2004r.) Krameterhof zajmował powierzchnię 45 hektarów na południowym zboczu góry Schwarzenberg, na wysokości 1100 – 1500m.

Nie wiem jak Ty, ale mi się przed oczyma rozmazało z wrażenia (zazdrości?).

Skąd ten Pomysł?

Co motywowało młodego rolnika, przed erą Internetu i powszechnie dostępnych środków informacji? Skąd ten upór w wymyślaniu, poznawaniu i wdrażaniu systemów tak innowacyjnych, że ich twórcę nazywano “niepoważnym”?

Parafrazują cytat z początku artykułu, Seppa motywowała troska o ludzi i o Ziemię, “szacunek dla natury i dla bliźnich” (10). Podczas swych podróży po świecie, ucząc o systemach rolnictwa alternatywnego, autor Permakultury Seppa Holzera widział “wiele strasznych obrazów”, które “na długo zapadły w pamięć” i “wywołały koszmary” (10).

Bośnia, Kolumbia, Brazylia, Tajlandia, USA – wszystkie te kraje łączyły te same “niemądre obchodzenie się z przyrodą”. Sepp jest przekonany, że tradycyjne rolnictwo i dążenie do monokultury (sadzenie jednego gatunku na jednym obszarze) niszczy świat – i planetę i ludzkie społeczeństwa (10).

Dziesiątki tysięcy hektarów buszu i lasów deszczowych razem ze wszystkimi żyjącymi w nich istotami wypala się tylko po to, by ludzie mogli zająć się rolnictwem monokulturowym. Grupa ludzi czerpie korzyści kosztem tych warstw społecznych, które często nie wiedzą, skąd brać żywność. Bieda i nędza w tak zwanych krajach rozwijających się jest bezgraniczna!

(10 – 11)

Bezgraniczna… mocne słowa. Sepp opisuje wyzysk, który oglądał na wlasne oczy. Twierdzi, że ci najsłabsi – starsi ludzie i dzieci – są traktowani jak “śmieci” i zmuszani do mieszkania na ulicy (11). Opisuje to jak wielu ludziom zamieszkujących biedne regiony  została zabrana ziemia, a wraz z nią możliwość zapewnienia dobrobytu, ba, jedzenia swoim rodzinom. To wszystko na rzecz obszarników i stale rozwijającej się branży tradycyjnego rolnictwa (11).

Takie rzeczy dzieją się w krajach, gdzie “głód nie powinien istnieć” (11). Są to kraje, w których gleba jest tak żyzna, a klimat tak korzystny, że “wszyscy mogliby mieć nadmiar żywności” (11). Nie dostatek, ale nadmiar. W kontraście z bogactwem kraju, ludzie żyją w skrajnej nędzy, w „nieludzkich warunkach”, patrząc jak ich ziemia jest „eksploatowana i niszczona” (11).

Przeczytaj: “12 Zasad Permakultury – Czyli Jak Dostosować Swój Ogród do Wzorców Naturalnych, by Dramatycznie Zwiększyć Ilość i Jakość Swoich Plonów (i Naprawić Świat)

Jaki Sepp Holzer Ma Związek z Naszym Zakątkiem Świata?

Smutne rzeczy, ale my mamy własne, europejskie, problemy. To jest prawda. Sęk w tym, że Sepp trąbi, że właśnie w tym kierunku zmierzamy (11). Małe gospodarstwa rolne nie potrafią być samowystarczalne, rolnicy nie potrafią utrzymać się ze swojej pracy. Moda jest taka żeby korzystać ze wsparcia rządu i programów dotacyjnych zamiast szukać alternatywnych i efektywnych metod rolniczych. Stawia się na ilość, zamiast na jakość, co powoduje spadek jakości żywności oraz spadek cen żywności, co – choć miłe na krótką metę – zmusza do jeszcze większej produkcji jeszcze uboższego jedzenia.

Innym problemem, według Seppa, są regulacje urzędnicze i państwowe. Utrudniające przepisy sprawiają, że wielu potencjalnych rolników boi się zacząć swoją działalność. Sepp przestrzega przed tyranią urzędów i organów administracyjnych. Na własnej skórze doświadczył sprzeciw „nadmiernie rozwiniętego aparatu administracyjnego” (14). „Podatki i podatki specjalne” ze względów biurokratycznych były nakładane przez „władze i innych szykan”(14).

Z demokracji należy korzystać, nawołuje Sepp, nie rzucać kłody pod nogi innowatorów, „dusząc w zarodku wszelką kreatywność” (14). Zadaniem wszystkich z nas „obrona naszych praw, ziemi, majątku i sposobu pojmowania demokracji”, inaczej w którymś momencie stracimy i demokrację i prawa (14). Kreatywność nie powinna być karana. Szczególnie w tak istotnej kwestii jak rolnictwo i produkcja żywności. „Smutne jest to”, pisze autor, „że aby prowadzić gospodarstwo w zgodzie z naturą, trzeba być „buntownikiem”” (14).

Jedyną właściwą drogą jest szacunek dla świata i istot na nim żyjących, a nie współzawodnictwo, zazdrość i nienawiść!

Sepp Holzer, Permakultura Seppa Holzera (12)

Przeczytaj: “Joel Salatin – Szczęśliwe i Zdrowe Zwierzęta Przekładają się na Zdrowe i Smaczne Mięso – Napraw Świat Hodując Humanitarnie i Naturalnie
"właśnie w ogrodzie trzeba wyzbyć się zmysłu porządku ponieważ "czysta" gleba nie jest ochraniana przed wpływami otoczenia" - Sepp Holzer

“właśnie w ogrodzie trzeba wyzbyć się zmysłu porządku ponieważ “czysta” gleba nie jest ochraniana przed wpływami otoczenia” – Sepp Holzer

Sepp Holzer poleca okrywanie gleby mulczem (ściółką) - ściętym (tu: skoszona trawa) lub żywym, tzw. "zielonym nawozem" (tu: żywokost)

Sepp Holzer poleca okrywanie gleby mulczem (ściółką) – ściętym (tu: skoszona trawa) lub żywym, tzw. “zielonym nawozem” (tu: żywokost)

Sepp Holzer poleca naturalne systemy ogrodnictwa, np. mieszane uprawy i osłonięcie gleby (tu: łubiny i nagietki)

Sepp Holzer poleca naturalne systemy ogrodnictwa, np. mieszane uprawy i osłonięcie gleby (tu: łubiny i nagietki)

 


Więcej na temat Seppa Holzera:


Bibliografia:

  • Holzer, Sepp. Permakultura Seppa Holzera. Wrocław 2014.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *