Świąteczne potrawy na wigilijnym polskim stole
Sezon świąteczny przed nami i choć w tym roku świat wygląda inaczej, jedna rzecz pozostaje niezmienna – świąteczne potrawy! Tradycyjna kuchnia polska jest pełna smakowitych potraw, które z pewnością przypadną do gustu Twojej rodzinie i przyjaciołom. Niezależnie od tego, czy obchodzisz Boże Narodzenie w Polsce, czy za granicą, oto przewodnik po najpopularniejszych potrawach przyrządzanych przez Polaków w okresie świątecznym.
Tradycyjny opłatek przed kolacją
Żaden świąteczny posiłek w Polsce nie jest kompletny bez opłatka. Ten cienki biały opłatek jest wytłaczany symbolami religijnymi i jest dzielony między członków rodziny przed kolacją. Każda osoba odłamuje kawałek opłatka i wymienia się nim na znak dobrej woli. Tradycją jest również składanie sobie życzeń podczas wymiany opłatka. Choć nie stanowi on głównej potrawy, to jest bardzo ważną częścią wigilijnej kolacji, bez której wciąż wielu Polaków nie wyobraża sobie wieczoru.
Świąteczne potrawy to przede wszystkim barszcz
Barszcz czerwony jest w Polsce tradycyjnie podawany w Wigilię. Jest on przygotowywany z buraków oraz wywaru z grzybów i zazwyczaj podawany jest na gorąco z małymi pierożkami zwanymi Uszkami, wypełnionymi grzybami i cebulą. Zupa ta może być również podawana na zimno, często w towarzystwie jajek na twardo lub gruszek, jednak w wigilijny wieczór barszcz z uszkami jest najczęściej najbardziej wyczekiwany, ponieważ w wielu domach je się je tylko raz do roku. Zapewne wynika to między innymi z tego, że lepienie uszek jest czasochłonnym zajęciem. Ale potrawa ta ma dzięki temu jeszcze większy urok w ten świąteczny czas.
Kapusta z grochem i grzybami
Kapusta z grochem i grzybami to kolejna klasyczna polska potrawa, która w okresie świątecznym gości na wielu stołach. Ten obfity posiłek składa się z kapusty, białej fasoli, grzybów, cebuli, czosnku, koncentratu pomidorowego, ziół i przypraw – wszystko to gotuje się razem aż do uzyskania doskonałości! Kapusta podawana jest czasem również w wersji bez grochu, najczęściej w zależności od regionu. Jednak sama kapusta z grzybami to tradycyjna potrawa goszcząca w różnych wariantach na większości polskich stołów. To samo tyczy się pierogów z kapustą i grzybami, które również goszczą jako świąteczne potrawy na polskich stołach.
Święta na słodko? Jak najbardziej!
Kutia jest ważną częścią obchodów Świąt Bożego Narodzenia we wschodniej części Polski. Ten starodawny budyń zbożowy łączy jagody pszenicy z orzechami (często włoskimi lub migdałami), miodem lub syropem cukrowym, makiem i suszonymi owocami, takimi jak rodzynki lub daktyle. Kombinacja może się różnić w zależności od preferencji regionalnych, ale jedno pozostaje niezmienne – jest pyszna! W innych regionach je się również tradycyjne makówki.
Boże Narodzenie już za chwilę
Od opłatka do kutii, w Polsce jest mnóstwo smacznych potraw, którymi można się cieszyć podczas świąt! Wszystkie te potrawy są częścią polskiej kuchni od wieków i nadal będą cieszyć kolejne pokolenia. Dlaczego więc nie spróbować ich w tym roku? Twoje kubki smakowe (i Twoi goście) będą Ci wdzięczni!