Jak ugotować jajka? Sposoby na ugotowanie jajek

jak ugotować jajko

Jajka to jeden z ulubionych składników, po który sięgamy do różnych dań – ciast, mięsa czy makaronów. Jajko jest też często jednym z podstawowych produktów, które królują na naszych stołach, dlatego warto poznać sposoby jego przyrządzania, aby móc urozmaicić swoje dania.

Tradycja, czyli jak ugotować jajka

Tradycyjnie jajka po prostu gotujemy w wodzie. Wodę warto trochę posolić, żeby jajka nie pękały. W zależności od czasu gotowania, jajka mogą wyjść na twardo, czyli ze ściętym żółtkiem w środku lub na miękko z płynnym żółtkiem w środku. Jeżeli chcemy ugotować jajko na twardo, to wsadzamy je do garnuszka, rondelka czy garnka i zalewamy wodą tak, żeby przykrywała całe jajko. Włączamy wodę i od momentu zagotowania odmierzamy około 7-8 minut. Inaczej gotuje się jajko na miękko. Najlepiej wtedy zagotować samą wodę w rondelku, a gdy już zacznie się gotować włożyć do niego jajko. Dobrze jest wyciągnąć je wcześniej z lodówki, aby miało temperaturę pokojową. Woda może przestać się gotować, ale zaraz zacznie na nowo i od tego momentu mierzymy 3-3,5 minuty w zależności od wielkości jajka (większe jajka powinny być gotowane odrobinę dłużej).

jak ugotować jajko

Jajecznica lub omlety

Kolejny sposobem na zrobienie dobrych jajek jest ich usmażenie, nie wszyscy bowiem chcą ugotować jajka. W tym przypadku możemy rozbić jajka do miseczki, można je lekko posolić lub dodać odrobinę pieprzu i wylać na patelnię, jeśli chcemy zrobić z nich omlet, wtedy tak wylane jajko samo się zetnie. W przypadku jajecznicy, musimy zacząć mieszać nasze rozbite jajka. Zarówno do jajecznicy, jak i omletu możemy dodawać różne składniki, jak szybkę, boczek, pieczarki, pomidory czy cebulkę. Wszystko według naszych upodobań smakowych. W przypadku omletu, warto dodać wszystko podczas ścinania się jajka. Jeśli chodzi o jajecznicę, to dobrze jest wcześniej podsmażyć dodatki i do nich dodać rozbite jajka. Również intensywność ścięcia jajek jest zależna od tego, co lubimy. Możemy mieć formę bardziej płynną lub bardziej ściętą. Oba te dania robi się w ciągu kilku minut.

A może jajko sadzone lub jajka w koszulce?

Jajko sadzone to kolejny sposób na przygotowanie jajek bez ich gotowania. Jest on bardzo prosty, ponieważ potrzebujemy tylko patelnię, na której najpierw rozpuścimy trochę masła, a następnie wbijemy jajko. Dobrze jest uważać, żeby nie rozbiło się żółtko, wtedy możemy na przykład mieć je trochę mniej ścięte. Możemy spróbować obrócić jajko w trakcie smażenia, aby z każdej strony białko było równo ścięte. Jajka w koszulce gotuje się natomiast w wodzie. Jak ugotować jajko w koszulce? Przede wszystkim potrzebujemy do tego świeżego jajka, bo w przypadku starszych (powyżej 7 dni) białko nie trzyma się już żółtka. Do gotującej się wody wlewamy dwie łyżki soku z cytryny i czekamy aż woda zacznie się delikatnie gotować. Mieszamy wodę, aby na środku powstał wir i wlewamy w niego jajko. Wyławiamy je po około 2,5-3 minutach. Prawidłowe jajko w koszulce ma ścięte białko i płynne żółtko. Można je podawać na przykład na tostach.

Opublikowano w Inne

One thought on “Jak ugotować jajka? Sposoby na ugotowanie jajek

Dodaj komentarz